Hírek

A képviselő-testület döntése szerint a fennálló járványhelyeztre tekintettel a hagyományos helyi „Idősek Napja” rendezvény 2020. évben elmarad. Azonban a képviselő-testület a rendezvény elmaradása miatt, a műsorosestre, valamint a vendéglátásra betervezett kiadási előirányzatának terhére, az időskorúak tiszteletének kifejezése jeléül a 2020. évi „Idősek napja” alkalmából egyszeri 5.000 Ft-értékű élelmiszer vásárlási utalvány átadásról rendelkezett.

Az egyszeri 5.000 Ft-értékű élelmiszer vásárlási utalványt Nyírbogdány Község közigazgatási területén 2020. szeptember 16. napjáig bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt tartózkodó 2020. december 31-ig 65. életévét betöltött lakóinak nyújtja a helyi önkormányzat.

Az utalványra való jogosultságra külön kérelmet nem kell benyújtani, annak megállapítása hivatalból történik. Az utalványok kiosztására az érintettek lakásán az Idősek Világnapja napján, október 1-én (csütörtök) 8.00-16.00 óra között kerül sor, az önkormányzat képviselői és dolgozóin keresztül.

Nyírbogdány, 2020. szeptember 24.

Lisovszki Tamás
polgármester

potyi kutya 0

2020. szeptember 24-én délelőtt a Szegedi Látványszínház előadásában a Pötyi kutya megmentése című interaktív előadást nézték meg a Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola első osztályos tanulói a könyvtárban. Köszönet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárnak, hogy lehetővé tette a tartalmas szórakozást a gyerekek számára.

Képek az eseményről...Pötyi kutya a könyvtárban

Szeptember 21-25. között a Polgármesteri Hivatal kijelölt helyiségén keresztül, előzetes telefonos kiértesítések alapján (de-du. időbeosztásokkal 20fő/napszak) a tanévindító támogatás, utalványok kiosztása. Határidőre 265 tanuló részéről érkezett be kérelem, melyek támogatására az önkormányzat 1.695.000,-Ft értékben vásárolt utalványokat saját költségvetésének terhére. Az utalványok átvétele az érintettekkel egyeztetett napokon történik, a kiskorú tanulók esetében a törvényes képviselők (szülők), a nagykorú tanulók pedig önmaguk által vagy meghatalmazott útján.

Nyírbogdány, 2020. szeptember 22.

Lisovszki Tamás
polgármester

A RAD 2000 Kft. (8600 Siófok, Fő u. 260.) tájékoztatta az önkormányzatunkat, hogy a cégük a MOL Nyrt. megbízásából, olyan levegő-lefúvatási feladatokat fog 2020.09.23. – 2020.10.04. között elvégezni a MOL Nyrt. Nyírbogdány szakaszolóállomáson, mely jelentős hangahatással járhat, így Nyírbogdány Község lakossága is észlelheti.A hanghatás az olajvezeték levegővel történő tisztítása során fog keletkezni, amely sípoló hatású lesz.

A cég részletes tájékoztatója, a művezető elérhetősége ITT OLVASHATÓ (kattintson a részletekért)

terkep 2020

Szeptember 15-én lecseréltük a régi, kopott községi térkép a Fő utca 1. szám előtt, a buszmegálló mellett. Az új térkép színeivel és informatív jellegével ténylegesen útba igazítást adhat a településünkre érkezőknek.
A Nyírbogdány községet 140 cm x100 cm méretben ábrázoló színes tájékoztató térképre, a település 13 db épített értékei és turisztikai látványosságai grafikai megjelenítéssel felnagyítva kerültek fel. A térképen összesen 30 db információs pont található.
A térképnek az egyedülállóságát az adja, hogy olyan grafikai részletességgel kerültek rá a lakóházak, hogy minden lakos könnyen beazonosíthatja sajátját.
A Gyártelep utcára is kerül felállításra egy ugyanilyen térkép a következő napokban.
Kérjük, vigyázzunk mindannyian térképre és annak környezetére, hiszen ez közös értékünk és közös érdekünk!

Tisztelt Nyírbogdányiak!
Sajnos a koronavírus járvány ismét a mindennapunk részévé válik ezért mindenkit fokozott óvatosságra kérek!
Tájékoztatom a lakosságot, hogy a rendelkezésemre álló információk alapján településünkön igazolt fertőzött személy nincs! Hatósági karanténban több személy van, kérem az érintetteket, hogy tartsák be a karanténra vonatkozó szabályokat!
Minden Nyírbogdányban élőt arra kérek, hogy saját maga és mások egészségének védelmében, tartsa be a közlekedésre, vásárlásra és a rendezvényeken történő részvételre vonatkozó előírásokat!
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!
Lisovszki Tamás
polgármester

ATM

Hosszú várakozás után örömmel értesítem Önöket, hogy településünkön a bankautomata újra működik! A sok-sok egyeztetés és utánajárás meghozta gyümölcsét, a mai naptól a Művelődési Házban kialakított, 0-24 órában működő ATM az Önök rendelkezésére áll. Kérem, vigyázzunk mindannyian az automatára és annak környezetére, hiszen ez közös értékünk és közös érdekünk!

Lisovszki Tamás
polgármester

Nyírbogdány Község Önkormányzata és Képviselő-testülete a gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében a szociális ellátásokról szóló 4/2015.(II.26) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján az idei tanévben is szeptember 30-ig, minden iskoláskorú és 24. életévüket be nem töltött tanulók részére

Tanévindító Támogatást nyújt.

A támogatás: természetbeni élelmiszer vásárlási utalvány!

Bővebben: Tanévindító támogatás

Tisztelt lakosok, hozzátartozók!
A Képviselő-testület döntése értelmében a ravatalozó felújítás során a régi épületrész is új külső festést kap, az épület körüli térkövezés megújul. Ezek a munkák érintik az épület oldalában található urnafalat.
Kérem a hozzátartozókat, hogy legkésőbb, 2020. augusztus 31. reggel 07.00 óráig az urnafalnál elhelyezett vázákat, virágokat, mécseseket azok megóvása érdekében átmenetileg vigyék haza az urnafaltól. Az urnafal előtti térkő felszedésre kerül, és annak visszaépítéséig, valamint a fal újrafestéséig az urnafal környéke is építési terület lesz! Az urnafal megóvása érdekében a kivitelező a munkálatok idejére a falat átmenetileg letakarja!
Kérem megértésüket és türelmüket az esetleges kellemetlenségekért, de ezek a munkák a temető és a ravatalozó megújításához szükségesek. A munkálatok előreláthatóan 2020.08.31 - 2020.09.05. közötti időszakban kerülnek végrehajtásra.

Nyírbogdány, 2020. augusztus 27.

Lisovszki Tamás 
polgármester

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. szeptember első hetében folytatódik a szervezett emlőszűrés, amelyre az érintett nők meghívólevelet kaptak postai úton. Csoportos utazáshoz igényfelmérést végzünk, melyet a Védőnői Szolgálatnál vagy a 06-42-232-513 telefonszámon jelezzenek, 2020. augusztus 31-ig.

Lisovszki Tamás
polgármester

2020 augusztus 20 02

Augusztus 20-a Nemzeti Ünnepünk, Szent István királyt, az Államalapítást és az új Kenyeret ünnepeljük. Az idei ünnep nagyon más, mint amit a korábbi években megszoktunk. Hónapokkal ezelőtt már terveztük a Falunapot, amely augusztus 20-án került volna megrendezésre. Sztárvendégek, vidámpark, főzőverseny, Testvértelepülési találkozó és még sok minden, ami egy nagy közös ünneplést jelentett volna nekünk Nyírbogdányiaknak.

Bővebben: Augusztus 20-a Nemzeti Ünnepünk

piknik20

2020. augusztus 15-én rendezte meg Nyírbogdány Község Önkormányzata a II. Szabadtéri pikniket. A rendezvényt Lisovszki Tamás polgármester nyitotta meg, majd almás és meggyes rétest kóstolhattak a vendégek. A színpadon Ricsifiú stand up előadása és Péter Szabó Szilvia akusztik műsora szórakoztatta a közönséget. Átadásra kerültek a Virágos Nyírbogdány környezetszépítő verseny díjai, ezúton is minden résztvevőnek gratulálunk! Az este fénypontjaként nagy sikerrel bemutatásra került községünk 800 éves jubileumára készült film, a „Rétköz bölcsőjében”. Köszönjük, hogy együtt tölthettük ezt a kellemes délutánt!

Képek az eseményről...II. Szabadtéri piknik

Az augusztus 15-én megtartott II. Szabadtéri piknik rendezvényen átadásra kerültek a Virágos Nyírbogdány környezetszépítő verseny elismerő díjai.

16 nevezés érkezett a településről, szebbnél szebb virágoskerteket csodálhatott meg a zsűri. Az értékelésnél figyelembe vették a telkek adottságait, a virágok szépségét, gondozottságát, örökzöldek ápoltságát, s azt, hogy a tulajdonosok nem csak most gondoskodnak kedvenceikről, de a szaporítás, átteleltetés nehézségeit is megoldották, hogy a következő évben újra gyönyörködhessenek a virágokban. Minden kert tükrözi gazdáját, minden virágoskert beszél a gondozójáról, a szorgos kezek munkájáról, a belefektetett időről.

A korábbi évek győztesei, helyezettjei az idén is megmutatták csodálatos kertjeiket, amelyek semmit nem veszítettek pompájukból az elmúlt években. A zsűri különdíjakkal jutalmazta a kitartó munkát. Akik nem részesültek külön díjazásban, ne csüggedjenek, hiszen jövőre is lesz verseny és megmutathatják gyönyörű kertjeiket.

Az Önkormányzat köszöni mindenkinek, hogy nevezett a versenyre, köszönjük, hogy ennyit tesznek a környezetünkért.

Gratulálunk és elismerésünket fejezzük ki ezért Mindenkinek!

A környezetszépítő versenyben

 • I. helyezést ért el Kálmán Jánosné
 • II. helyezést ért el Kovács Ferencné
 • III. helyezést ért el Váczi Ildikó

Különdíjban részesültek: Dókus Ernőné, Juhász Julianna, Székely Gáborné, Tanyik Ferencné.

Nyírbogdány Község Önkormányzata 2020. augusztus 15-én megrendezi a II. Szabadtéri pikniket, melyre nagy szeretettel várja a lakosságot. Vegyék elő a piknikkosarakat, jöjjenek el a rendezvényre, ahol a plakáton megtekinthető programokkal várunk minden kedves érdeklődőt!

Kisbusz indul a Gyártelep Iskola előtti megállóból 16:30 órakor a piknikre, majd a rendezvény végén vissza.

Találkozzunk augusztus 15-én!

piknik plakat 2020

Szolgáltatásaink kiváló minősége és a biztonságos ellátás érdekében folyamatos korszerűsítést hajtunk végre hálózatunkon. A tervszerű fejlesztések elvégzéséhez elengedhetetlen a szolgáltatás időszakos szüneteltetése. Ezért a településükön áramszünet várható a következő időszakban:

Nyírbogdány
UtcaTerületHrsz.Házszám -tólHázszám -ig
DátumIdőpont(tól)Időpont(ig)Megjegyzés
Rákóczi Ferenc utca Egész utca      
2020-07-20 08:00 16:00  
Honvéd utca Egész utca      
2020-07-20 08:00 16:00  
Vörösmarty utca Egész utca      
2020-07-20 08:00 16:00  
Szabadság utca Páratlan házszám   19 51
2020-07-20 08:00 16:00  
Szabadság utca Páros házszám   6 32
2020-07-20 08:00 16:00  
Királykert utca Egész utca      
2020-07-20 08:00 16:00  
Poroshegy utca Egész utca      
2020-07-20 08:00 16:00

Köszönjük megértésüket!

Üdvözlettel:
E.ON Ügyfélszolgálat

– A kerek évforduló mindig kitüntetett pillanata az időnek. Ilyen különleges esztendeje volt Nyírbogdánynak 2019, amikor lakói a tartalmas múltjukra emlékezhettek, illetve arra, hogy a Bogdány településnevet írásban először nyolc évszázaddal ezelőtt említették – jegyezte meg Sallai József, a vaskos, „A 800 éves Nyírbogdány” című kötet szerkesztője.

konyv

Dr. Sallai József | Fotó: Dodó Ferenc

Hozzátette: – Nem csoda, ha ezek hatására mindnyájukat átjárta a jubileumi érzés, amelyet az önkormányzat az ünnepi év eseményeinek a sorával tett maradandóvá.

E színes programsorozat része lett az a döntés is, hogy a képviselő-testület ennek apropóján megjelenteti azt a hiánypótló könyvet, amellyel a település közössége egyszerre tiszteleg az elődök emléke előtt, s mutatja meg önmagát a szűkebb és a tágabb környezetének.

Bővebben: Értékes könyv Nyírbogdányról (Megjelent a Kelet-Magyarország napilapban)

katonasag1

katonasag2

Jelentkezés helye: Nyíregyháza, Dózsa György utca 29.
Tel.: 06 42 501 030

motorok

Az elmúlt napokban egy összehasonlító motoros bemutatót látott vendégségbe településünk. A színvonalas bemutató forgatásához Nyirbogdany virágos főtere szolgált hátteréül.

Videó a bemutatóról...Motoros bemutató

Tisztelt Nyírbogdányiak!

2020. július 1. napján (szerdán) zárva lesznek az egészségügyi szolgáltatók és a Polgármesteri Hivatal!

szuletesnap

Az elmúlt napokban töltötte be 90. életévét Toldy Zoltánné, Irénke néni a Sion Idősek Otthonában, az előírt szabályok betartása mellett köszöntötte az ünnepeltet Lisovszki Tamás Nyírbogdány Község Polgármestere. Az Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját tartalmazó Emléklap mellé az Önkormányzat virágcsokorral és ajándékkosárral kedveskedett Toldy Zoltánnénak!

Boldog Születésnapot és jó egészséget kívánunk Irénke néni!

Tisztelt Nyírbogdányiak!
Az elmúlt hetekben folyamatosan enyhítették a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat. Néhány előírás azonban jelenleg is érvényben van, ezek betartását tartsuk szem előtt! A vírus veszély nem múlt el, annak ellenére, hogy országosan is csökken a fertőzöttek száma. Településünkön eddig megbetegedésről nincs információ, hatósági karanténban 1 fő található a mai napon. Remélhetőleg a következő hetekben a veszélyhelyzet megszűnése után vissza zökkenhetünk a „normál” kerékvágásba. Minden olyan intézkedésről, amely a lakosságot érinti tájékoztatni fogom Önöket.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy 2020. június 13-án a településen Eb oltás zajlik részleteket a nyirbogdany.hu oldalon találhatnak.

Szintén honlapunkról tudhatnak meg többet a megváltozott módon történő lomtalanítással kapcsolatban, kérem tájékozódjanak és szükség esetén keressék a szolgáltatót!

A terveknek megfelelően elindult a Ravatalozó felújítása, a bontási munkák megtörténtek a jövő héten elkezdődhet az új épületrész alapozása. Köszönöm mindannyiuk együttműködését és kérem a további türelmüket is az építkezéssel kapcsolatban.

Bővebben: Munkálatok településünkön

viragos magyarorszag2020-ban sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben idén a virágos balkonok és előkertek mérik össze szépségüket. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várjuk. A megmérettetés célja, hogy megmutassuk, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen. Saját készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a versenyen, két különböző kategóriában.

Bővebben: Virágos Magyarország verseny a lakosság részére

Regisztrálni 2020.június 15-től 2020.július 31-ig lehet.

lomtalanitasAz Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója a járványügyi helyzet enyhülése kapcsán a korábban leállított lomtalanítás átütemezését megkezdte. Ezen intézkedés alapján a megye lakosainak 2020. június 15. napjától lehetőségük van újra regisztrálni az áthelyezett lomtalanítási időpontokra. A bejelentkezést 2020. július 31. napjáig tehetik meg az alábbi elérhetőségek egyikén:

 • honlapunkon: www.eakhulladek.hu/ugyfelszolgalat/telepulesek menüpont alatt a vevőkód megadását követően a településnél megjelölt időpontokra regisztrálva
 • e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen
 • telefonon az ÉAK Nonprofit Kft. lomtalanítás bejelentő telefonos ügyfélvonalán 06 42 594 531
 • személyesen a 4400 Nyíregyháza, Bokréta utca 22. szám alatti központi telephelyen, valamint a Kisvárdai Hulladékkezelő Központban és a Nagyecsedi Hulladékkezelő Központban

Bővebben: Újra indul a lomtalanítás

trianon 100 3

Soha nem múló fájdalommal a szívünkben emlékeztünk a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján nemzetünk tragédiájára.

A határontúli testvértelepülésekkel együtt ültetett Összetartozás fáján

Lisovszki Tamás polgármester úr,

Dr. Mátyás B. Szabolcs jegyző úr,

Angyalosy Zsoltné nagytiszteletű református lelkész asszony

községünk képviselő testületének tagjai helyezték el az összetartozást jelképező nemzeti színű szalagot, melyen olvashatjuk: összetartozunk, s a települések neveit: Nagydobrony, Tiszabogdány, Hegyközkovácsi, Hegyközszentmiklós, Dunabogdány, Nyírbogdány. A jelenlegi veszélyhelyzet miatt a testvértelepüléseink delegációi nem tudtak részt venni a szalagtűzésen, de reméljük, hogy az augusztus 20-ára tervezett falunapi rendezvényen köszönthetjük majd őket és alkalom nyílik arra is, hogy a fa mellett közösen avathassuk fel az összetartozásunkat és közös múltunkat szimbolizáló emléktáblát.

Képek az eseményről...Trianon 100

Tisztelt Nyírbogdányiak!

telepules 1

Tájékoztatom a lakosságot, hogy nincs tudomásunk a településünkön élő korona vírussal fertőzött személyről. Hatósági karanténban mindössze 1 személy van.  A kormány által bevezetett intézkedések betartásával a településen az óvodai felügyelet igénybe vehető. A maszk viselése és a 65 év felettiek vásárlási időkorlátja továbbra is érvényben van. Az Önkormányzat és a Szociális ellátó intézmények továbbra is végzik az idősek, a rászorulók, a fogyatékkal élők ellátását a törvény előírásainak megfelelően. A háziorvosi ellátással kapcsolatban a héten közzétett tájékoztatást kérem mindenki tartsa be és annak megfelelően vegye igénybe azt.

Bővebben: Megkezdődik a ravatalozó felújítása

A koronavírus járvány múlófélben van, kezdenek ismét elérhetővé válni az egészségügyi szolgáltatások. Megszűnt az egészségügyi vészhelyzet, jelenleg járványveszély van. Jelenleg is nagyon szigorú feltételrendszert írnak elő munkánkkal kapcsolatban. Napi 12 beteget tudok vizsgálni - CSAK TELEFONOS ELŐRE MEGBESZÉLT IDŐPONTBAN - minden beteg után fertőtlenítenem kell, A beteg lázmérésen, kézfertőtlenítésen esik át, természetesen maszkot viselnie kötelező!

Gyógyszeríratás, leletek megtekintése-amit mi elektronikusan látunk-továbbra sem indokolja a személyes megjelenést! Lejáró jogosítvány,közgyógyellátási igazolvány, szakorvosi gyógyszerjavaslat lejáratuk után 90 napig hatályban marad! A vérvétel elérhető, TELEFONON EGYEZTETVE, maszk kötelező, egyenként kültéren várakozva! A Gyártelepi rendelő normál működését visszaállitani egyenlőre nem tudom, internetkapcsolatunk és a 30-as telefonom megbízhatatlan működése miatt.Betegvizsgálati igény estén a gyári rendelés időpontjában a falusi rendelőben vagyunk, Ha nem tudnak bejönni házhoz megyek- természetes bármikor-, léguti beteg otthonában való vizsgálata továbbra is TILOS!

A szakrendelésekről: elérhetőek, a régi időpontok nem érvényesek, újat kell kérni, időpontkérés estén szakorvossal lehet időpontot egyeztetni, ő dönti el hogy milyen sürgős a panasz! Beutaló kell! Ezen szabályok betartása Tisztelt betegeink egészsége és a falu egészségének érdeke!

dr Mező Zsigmond
Telefonszámok, mely mindkét rendelőre ki vannak irva:

Falusi rendelő: 06 42 232 609
Doktor: 06 30 4757032
Livike: 06 70 7741568

Ha nem vesszük fel néhány percen belül visszahivjuk!

Köszönettel

ravatalozo2

Kedves Nyírbogdányiak!

Örömmel tájékoztatom a lakosságot, hogy tegnap aláírásra került a vállalkozási szerződés a ravatalozó felújítással kapcsolatban. A kivitelezővel történt egyeztetés alapján a munkálatok 2020. június 02-án elkezdődhetnek. A felújítás előre láthatóan 2020. augusztusában fejeződik be. A beruházás ideje alatt a ravatalozó és közvetlen környezete munkaterületté válik. Mindenkitől fokozott óvatosságot és figyelmet, valamint türelmet kérek ezen időszak alatt.

Az építkezés alatt a temető látogatási rendje érvényben marad!

A ravatalozás és a temetés rendje viszont átmenetileg megváltozik! A pontos részletekről a jövő héten tájékoztatjuk a lakosságot!

Lisovszki Tamás
Polgármester

ravatalozo1

maszk

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban sorra születnek az enyhítő határozatok, döntések. Bízunk benne, hogy hamarosan visszaál minden a régi kerékvágásba. Ám addig is figyeljünk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Azokat az intézkedéseket, amelyek érvényben vannak maradéktalanul tartsuk be! A maszkok használata, a zárt térben történő távolságtartás és az idősek védelme, mindannyiunk érdeke és felelőssége! Településünkön fertőzött személyről továbbra sincs tudomásunk, és a hatósági karanténban lévők száma is folyamatosan csökken.

Bővebben: A koronavírus járvánnyal kapcsolatban sorra születnek az enyhítő határozatok, döntések

Magyarországon a 2018. december 21. megelőzően engedély nélkül fúrt kutakat 2020. december 31-ig lehet büntetlenül bejelenteni

Milyen engedélyt ad ki a jegyző?

Röviden összefoglalva: a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet, 500 m3/év vízigénybevétel alatti, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, magánszemély a kérelmező, a kút házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja; a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál, akkor a fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik.
A kutak megépítéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez vízjogi engedély szükséges. Abban az esetben, ha a vízkivételt biztosító kút vízjogi engedély nélkül került megépítésre, vagy attól eltérően került megvalósításra, fennmaradási engedélyt kell kérni. Tekintettel arra, hogy a Vgtv. nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító kutak között, így ezek utólagos engedélyezésének hatásköre megoszlik a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörrel rendelkező jegyző, illetve a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező fővárosi, és a kijelölt megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok (a továbbiakban: katasztrófavédelmi igazgatóság) között.
A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján a jegyző engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely

 • a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
 • épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
 • nem gazdasági célú vízigény;
 • az első két pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.

Házi ivóvízigény kielégítése esetén szükséges a vízminőség évenkénti vizsgálatának elvégeztetése.

Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem az illetékességgel rendelkező Megyei Katasztrófavédelmi

Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása!

A jogszabály meghatározza-e a gazdasági célú vízigény fogalmát?

Gazdasági célú vízigénynek minősül minden, a háztartási igénytől eltérő, azt meghaladó vízigény. A gazdasági célú vízigénybe beletartozhat a locsolás, vagy az állatitatás is, amennyiben ezzel az engedélyes nem a saját háztartási igényeit elégíti ki, azaz a víz használatával gazdasági haszonnal járó tevékenységet végez.

Milyen kútra kell fennmaradási engedélyt kérni?

Fontos, hogy a fennmaradási engedélyezési eljárást a jogalkotó kiterjeszti mind az ásott, mind a fúrt kutakra. Vagyis minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek.

A locsolási céllal létesült kutak fennmaradási engedélyeztetése esetében is szükséges-e a szakhatóság bevonása?

Csak akkor kell a szakhatóságot bevonni, ha a kút ivóvíz igény kielégítésére szolgál. Vagyis amennyiben van vezetékes ivóvíz az ingatlanon és a kút pl.: csak locsolásra, vagy állatitatásra szolgál és ez nem gazdasági célból használják, akkor nem kell a Népegészségügyi Főosztályt szakhatóságként bevonni. A szakhatóság az eljárása során a kérelmezőt akkreditált laboratórium vízmintavételre kötelezi és megfelelő vízminőség esetén adja meg a szakhatósági hozzájárulását.
A vízgazdálkodási bírság
A Vgtv. 2020. december 31-ig mentesíti a vízgazdálkodási bírság kiszabása alól azokat a létesítőket, akik a Vgtv. módosítása előtt létesítettek kutat. Azonban aki 2020. december 31-ig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül fúrt kútra, annak 2021. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1 000 000 forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot. A fentiekből is látható, hogy a jogalkotó a kutak engedélyeztetési eljárását tette díjmentessé.
A kérelem benyújtásához a mellékelt formanyomtatvány kitöltése szükséges.
Fontos, hogy a beadott dokumentáción a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII.23.) KvVM rendelet (a továbbiakban: KvVM rendelet) 13. §-ban megjelölt szakember nyilatkozata szükséges.
Fúrt kútnál magánszemély esetében a jegyzői engedélyes talajvízre, parti szűrésű vízre szűrőzött kúthoz NEM kell tervezői végzettség, NEM kell Magyar Mérnöki Kamarai tagság elég, ha a dokumentumot kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakember írja alá.
Ásott kút engedélyezéséhez, fennmaradási engedély ügyintézéséhez :
NEM kell kútfúró végzettség, e kutakat a tulajdonos is engedélyeztetheti, és aláírhatja.

Mellékletként csatolandó:

Fényképfelvétel a kútról és környezetéről a 41/2017. (XII.29.) BM rendelet vonatkozó 2. mellékletének II. bekezdés 6.7. pontjában foglaltaknak megfelelően.
A kérelmet Nyírbogdány Község Önkormányzati Hivatal Jegyzője részére kell benyújtani.

Letölthető dokumentumok:

Kérelemhez mellékelni kell:

 • Ivóvízcélú felhasználás esetén a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet szerinti vízminőség-vizsgálat eredményét igazoló dokumentum.
 • Adatlap
 • Helyszínrajz
 • Fényképfelvétel a kútról és környezetéről.

Továbbá fúrt kút esetében:

 • A felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet 13. § (2) bekezdésének való megfelelés igazolása.

Nyírbogdány, 2020. május 14.

Dr. Mátyás B. Szabolcs
jegyző

 

A héten a kijárási korlátozás feloldásával, új szabályok bevezetésével találkoztunk, amik a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják. Az üzletek újra nyitása, a szolgáltatások igénybevételének lehetősége megkönnyítheti a mindennapjainkat. Tapasztalataink szerint a lakosság, a településen élők betartják a szabályokat (maszk viselés, vásárlási időkorlát) ezzel is hozzájárulva a vírus terjedésének lassításához.

Köszönet mindenkinek, aki munkájával jelen helyzetben segíti a település lakosságát. A szociális területen, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, az önkormányzat munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy munkájukkal segítsék az itt élőket. Köszönet a vállalkozóknak, kereskedőknek, akik ebben a helyzetben is sokat dolgoznak azért, hogy Nyírbogdány lakossága hozzájusson minden olyan szolgáltatáshoz amelyhez korábban is. És köszönet minden Nyírbogdányinak, akik immár kettő hónapja fegyelmezetten és együttműködve viselik el a veszélyhelyzet okozta kellemetlenségeket!

A településünkön vírus fertőzött személyről nincs tudomásunk. A hatósági karanténban lévő lakosokat arra kérem, tartsák be az előírásokat mindannyiunk védelme érdekében!

Országosan az idősotthonok fertőtlenítése zajlik, amelyet a honvédség munkatársai végeznek. Ennek okán Nyírbogdányban is találkozhatnak a fertőtlenítést végző katonákkal.

Az ivóvízzel kapcsolatosan több bejelentés is érkezett hozzám, amelyeket továbbítottam a szolgáltató irányába. Kérek mindenkit, amennyiben problémát észlel az ivóvízzel kapcsolatban hívja a Nyírségvíz hibabejelentőjét (06-42/523-600).
A bankautomata lezárásával kapcsolatos észrevételekre, panaszokra reagálva jelzem, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb újra működhessen településünkön az ATM.
A héten kettő benyújtott pályázatunkról döntöttek és mindkettőt támogatásra érdemesnek ítéltek meg! Ezen források a települést és a településen élőket szolgálják majd a következő években!
Szép hétvégét kívánok!

Lisovszki Tamás
Polgármester

támogatás monzázs

orgona

Nem csak településünkön, de az egész országban másként indult a május, mint ahogy azt terveztük és szerettük volna. Mindannyiunk érdeke, hogy a szabályokat betartva és fegyelmezetten viseljük a jelenlegi helyzetet. Nyírbogdányban a jelenlegi információk szerint fertőzött személy nincs!

A kormány döntései értelmében május 04-től a kijárási korlátozások enyhítésére, új szabályok bevezetésére kerül sor.

A 65. életévüket betöltöttekre vonatkozó vásárlási időkorlátok megmaradnak. Mindenkire vonatkozó szabály, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben az arcot eltakaró maszk, sál vagy kendő használata kötelező! A héten az Önkormányzat által kiosztott maszkok segíthetik e szabály betartását.

Továbbra is érvényes ajánlás leginkább az idősebbekre vonatkozóan, hogy aki teheti maradjon otthon.  Van, ami nem változik és nem változhat! Május első vasárnapja Anyák napja! Ebből az alkalomból Nyírbogdány Község Önkormányzata nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm az Édesanyákat!
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Lisovszki Tamás
polgármester

1. oldal / 8

furott kut tajekoztatas

összeíráslogo.2020

koronavirus

Nyertes pályázatok

sz2020

NYIRBOGDANY 800

településvédelem

Nyírbogdány DALA

E-ügyintézés

e ugyintezes

Hirdetmények

Önkormányzati választások 2019

választási.embléma

Időjárás

Booked
°
°
°
Nyirbogdany
,
7 napos előrejelzés

Kapcsolat

Nyírbogdány Község Önkormányzata
4511 Nyírbogdány, Kéki utca 2.
Tel.: +36 42 532 423
        +36 20 523 9410
onkormanyzatkukacnyirbogdany.hu
www.nyirbogdany.hu

facebook icon  youtube icon  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k (sütik) alkalmazásába. Amennyiben nem egyezik bele, kérem zárja be az oldalt. Adatkezelési tájékoztató