Kezdőlap arrow Település fejlesztés
2017. november 22.
Menü
Véletlen kép
aukcio015.jpg
Akcióterv PDF Nyomtatás

Nyírbogdány akcióterv 2007-2013

Nyírbogdány község az Észak-Alföldi Régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány-Nagyhalászi kistérségben található, Nyíregyházától 16 km-re. Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság tagja, mely Nyíregyháza és a környező települések összefogásával 1992-ben alakult.

A település lélekszáma megközelítőleg 3000 fő. Sajátossága, hogy a központtól 4 km-re alakult ki a Gyártelepi településrész, ahol közel ezren élnek. Az ipari parkban a 100 éve kőolaj feldolgozást végző gyár és a hozzá tartozó ipari létesítmények találhatóak. A település jelképének számítanak a község központjában található református egyház és a Székely Elek által a századfordulón épített kúria, mely jelenleg mint Művelődési Ház működik.

A község infrastrukturális szempontból jó helyen áll. Az utak 95%-ban szilárdburkolatúak, víz-, szennyvíz csatornázottsága 100%-os, illetve minden háztartás rákapcsolódhat a földgázhálózatra.

A megyében 11 NUTS4 szintű kistérség került kialakításra. A kistérség olyan, földrajzilag összefüggő települések együttese, melyek között többfélék (pl. munka, lakóhely, alap- és középfokú ellátási – pl. egészségügyi, oktatási – kereskedelmi jellegűek) a kapcsolatok. Ezek a kapcsolatok az eddigi tapasztaltok alapján még hiányosnak mondhatók.

A 11 kistérség közül 10 (kivétel a Nyíregyházai) a területfejlesztés szempontjából kedvezményezett, amelyek közül 8 (Baktalórántházai, Csengeri, Fehérgyarmati, Ibrány-Nagyhalászi, Mátészalkai, Nagykállói, Nírbátori, Vásárosnaményi) a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik. Valamennyi kistérségben működik többcélú kistérségi társulás, s több helyen fennmaradtak az önkéntes kistérségi társulások is.

a teljes akcióterv letölthető innen

 

  
Ma 2017. 11. 22, szerda, Cecília napja van.
Holnap Kelemen napja lesz.
http://nyirbogdany.hu/keop0306/index.html