Kezdőlap arrow Hírek
2017. november 22.
Menü
Véletlen kép
07.jpg
Hírek PDF Nyomtatás

Kontrasztkiállítás Nyíregyházán

2011. április 4-én Nyíregyházán a Görögkatólikus Hittudományi Főiskolán látogatást tettünk a helyi általános iskolánk néhány pedagógusával. A látogatásunk célja egy kiállítás megtekintése volt. A Kontrasztkiállítás 2010. őszén kezdődött eredeti terv szerint 2011. március 31-ig tartott, de a nagy érdeklődésre való tekintettel 3 hétre meghosszabbították.

Mi ez az egész? Egy olyan multimédiás kiállítás, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén.

Egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. Minden szoba egy-egy témakört dolgoz fel. A legutolsó, a nyolcadik szoba pedig egy úgynevezett ,,csend szoba”, ahol lehetőség van az elcsendesedésre, a látottak feldolgozására. A hét témakör:

1. Családon belüli erőszak
2. Válások
3. Abortusz
4. Hazaszeretet
5. Öngyilkosság
6. Szenvedélybetegségek
7. Megváltás

A hét témakör külön termekben került feldolgozásra. A termekben 3-4 perces filmvetítés is volt. A termek falain az adott témakörökhöz plakátok is társultak. Ezek a plakátok és a kisfilmek figyelemfelkeltőek tanulságosak voltak.14 év alatti kiskorúak nem is nézhették meg a kiállítást, a 14-16 éves korúak pedig csak szülői vagy pedagógusi felügyelettel vehettek részt.

 

Az egyik megrázó élményünk az volt, amikor a ,,Szenvedélybetegségek” nevű szobában egy édesapa elmeséli a 21 éves fia elvesztését video felvételekkel és fényképekkel illusztrálva.A kiállítás végén a ,,Csend” szobába is betérhettünk, ahol átbeszélhettük az élményeinket.Egy gyakorlati tapasztalattal is gazdagabbak lehettünk. Egy autó szimulátoron  tesztelhettük a vezetési stílusunkat úgy, hogy három különböző szemüvegen keresztül vezethettünk. Az egyik  szemüveg, amikor valaki drogozik, és úgy vezet, egy másik szemüveg amikor enyhén ittas állapotban van, a harmadik szemüveg pedig amikor totál részeg valaki és úgy vezet.

A kiállítást mindenkinek ajánljuk.
Nagyon érdekes és egyben megrázó felkavaró élményben volt részünk.

Szabados Ildikó
családgondozó 
Ma 2017. 11. 22, szerda, Cecília napja van.
Holnap Kelemen napja lesz.
http://nyirbogdany.hu/keop0306/index.html