Kezdőlap arrow Hírek
2017. november 22.
Menü
Véletlen kép
9e66653d7eca-3.jpg
Hírek PDF Nyomtatás

Választási információk

Hazánkban 2010. április 11-én kerül sor az országgyűlési képviselőválasztás első fordulójára, április 25-án pedig a második fordulóra. Választópolgár a részére 2010. február 8. és február 12. között kikézbesített Értesítőn feltüntetett szavazókörben szavazhat. Amennyiben mozgásában akadályozva van (pl. egészségi állapota folytán), úgy a szavazást megelőzően a jegyzőtől kérhet mozgóurnát. Mozgóurnát legvégső esetben a szavazás napján kérhet a szavazatszámláló bizottságtól. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja fogja Önt felkeresni a mozgóurnával.

 

Az első és második választási forduló között lakóhelyet változtató választópolgár a második fordulóban nem az új, hanem a korábbi lakóhelyén szavazhat. Ennek érdekében az új lakcíme bejelentésekor az ügyintézőtől szavazásra szolgáló lakcímigazolást kap. Ezen igazolás birtokában keresheti fel az Értesítőben megjelölt szavazóhelyiséget.

 

Csak akkor jogosult szavazni, ha a személyazonosságát megfelelően igazolja az alábbi igazolványok valamelyikével:

 
  • lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (azaz a régi típusú személyi igazolvány)
  • személyazonosító igazolvány (kártyaformátumú), útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított kártyaformátumú vezetői engedély, ezek azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadhatók el.
 

Ha lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik a szavazás napján, akkor az „Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz” megnevezésű nyomtatványt kell vinnie a szavazókörbe. Ha a két forduló között lakóhelyet változtatott, vigye magával a „Szavazásra szolgáló lakcímigazolás a második fordulóban” elnevezésű nyomtatványt.

 

Javasoljuk, hogy az Értesítőt a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében a szavazásra vigye magával.

 

Szavazni csak személyesen, reggel 6 órától este 7 óráig lehet. Amennyiben felkeresi a szavazókört, a szavazatszámláló bizottság köteles ellenőrizni az Ön személyazonosságát. Ezután megkapja a jelenlétében lepecsételt egyéni és listás szavazólapokat, melyek átvételét a névjegyzék aláírásával kell igazolnia. A szavazás titkossága érdekében javasoljuk, használja a szavazófülkét.

 

Érvényesen szavazni a jelölt, illetőleg a lista neve alatti, feletti vagy melletti körbe tollal írt, két egymást metsző vonallal lehet (+ vagy X).

 

Ha Ön elrontja a szavazólap kitöltését, és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli.

 

Tisztelt Választópolgár! Amennyiben az országgyűlési képviselőválasztással kapcsolatosan bármilyen egyéb kérdése merült fel, forduljon az önkormányzat jegyzőjéhez vagy munkatársaihoz.

 

Kérjük éljen a választójogával.

Szentpéteri Szabolcs
jegyző

HVI vezetője

 

 
 
Ma 2017. 11. 22, szerda, Cecília napja van.
Holnap Kelemen napja lesz.
http://nyirbogdany.hu/keop0306/index.html